Dagnæsskolen er beliggende i den sydlige del af Horsens i et udpræget parcelhuskvarter bestående af en blanding af gammelt kvarter og nybygninger fra 70érne samt enkelte sociale byggerier.
Forstadssognet, der fik tre storskoler
”På søndag skal vi på udflugt!” – Der var engang, da de ord kunne vække stor glæde og forventning hos en lille Horsens-pige, også selvom udflugten ”bare” gjaldt et besøg hos onkel Møller, der havde en kolonihave i Dagnæs. Så vidt jeg kan genkalde i min erindring, må det have været i det nuværende Fjordpark-område. I hvert tilfælde var det en lang tur med taxa ud ad Spedalsø, forbi lossepladsen, op ad Bjerrevej og helt ud på landet ad Bollervej. I mine første barndomserindringer er Dagnæs absolut ikke en forstad til Horsens, men et sted rigtig ude på landet.
Senere rykkede det noget nærmere, da man under krigen fik til opgave at cykle ud til Dagnæs til ægpakkeriet, der lå, hvor nu plasticfabrikken er, for at hente ”udløbere” og ”klinkeæg” til bagning. Omtrent på samme tid kommer også Tyrsted, Uth og Sejet ind i mit verdensbillede. Alle vore udflugter foregik pr. cykel, og disse områder var passende mål for en søndag eftermiddagsudflugt ud i det skønne Horsens-land.
Da jeg i efteråret 1957 søgte og fik stillingen ved Dagnæs skole, som den dengang hed, var der da også mange, som forundret spurgte: ”Hvorfor vil du da på landet?” Dagnæs skole var en landsbyordnet 7-klasse skole med 1 førstelærer, 3 lærere og 2 lærerinder. Men allerede da kunne vi begynde at skimte den udvikling, der skulle komme – og så gik det pludseligt stærkt. Opgangstiderne ”de gyldne 60’ere” ændrede meget hurtigt på et landskabsbillede, der havde været nogenlunde statisk gennem årtier eller mere …
Læs resten af artiklen af skoleinspektør Elisabeth Karlsen her og her
Artikler fra Horsens Folkeblad
Dagnæsskolens fremtid usikker. HORSENS – Flere byrådsmedlemmer fra hele det politiske spekter i Horsens har – ifølge næstformanden i skoleudvalget, Poul Jensen (V) – talt for helt at lukke Dagnæsskolen. Sagen behandles mandag i de politiske byrådsgrupper, og det er selve skolens eksistens, der står på spil. (Horsens Folkeblad 07.09.1991)
Uforsvarligt at nedlægge Dagnæsskolen. Skolens fremtid afgøres i de politiske grupper mandag. (08.09.1991)
32 millioner kr. for “ny” Dagnæsskole. Manglende vedligeholdelse koster dyrt. (Horsens Folkeblad 03.12.1993)
Kontakt
Dagnæsskolen
Strandkærvej 89
8700 Horsens
Tlf.: 76 29 32 60
Læs mere
”Forstadssognet, der fik tre storskoler” af skoleinspektør Elisabeth Karlsen. Trykt i ”Tyrsted omkring advent og jul”, 1978
Jeg kunne godt tænke mig at vide om der findes et arkiv med navne på gamle elever der har gået på Dagnæs skole fra 1952 til 1959. Jeg boede på Brøndalle 18, Dagnæs og hed dengang Dorit Christensen (hedder nu Lauridsen). Den eneste jeg endnu har kontakt til, ermin veninde fra 1. Kl. Inga Damsø (hun hedder nu Christensen ).
Med venlig hilsen
Dorit Lauridsen
e-mail. [email protected]
Kære Dorit Lauridsen
Desværre har byarkivet ikke oplysninger om skolerne i Horsens. Dem finder du til gengæld på Industrimuseet, hvor Skolemuseet befinder sig. Her har de forhåbentligt også de lister, du efterspørger. Du kan læse mere her http://www.danmarksindustrimuseum.dk/defaultdk.asp?o=6&k=61&s=83. Held og lykke med at finde tidligere klassekammerater. Med venlig hilsen Lene Tolberg Overgaard