Planetstien i Horsens

Solen

Planetstien

Lørdag d. 24. september 2011 blev Planetsti Horsens indviet.

Horsens Astronomiske Forening står bag omdannelsen af Bollerstien til en planetsti, med en model af Solen anbragt nær Høegh Guldbergs Gade og de 8 planeter placeret langs stien med den yderste, Neptun, nær Fiskerhuset ved Boller Slot. Solen, planeterne og afstandene er skaleret i målestoksforholdet 1:1,5 mia.

Formål

Formålet med planetstien er både at illustrere, hvor små planeterne er i forhold til de kolossale afstande, og det enorme tomrum, der findes i Solsystemet. Men også at få brugere af naturstien til at stoppe op og tænke over universets mysterier.

 

Merkur

Solen og planeterne

Solmodellen består af en jernkugle, som er 1 m. i diameter og belagt med bladguld. Den er anbragt på toppen af et 2,8 m. højt jernstativ på et lille torv ved stiens start ved Høegh Guldbergs Gade.

Hver af planeterne er repræsenteret ved en ca. 5 tons tung natursten, hvorpå der er anbragt en bronzeplade med en tekst, der kort oplyser om planeten. På pladen er der

Merkur

også en model i rustfrit stål af planeten i samme målestoksforhold som afstandene.

Stenene med planeterne Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun er anbragt i afstandene 38, 72, 100, 152, 520, 957, 1917 og 3000 m. fra solmodellen.

I begge ender af planetstien er anbragt en infotavle, der fortæller om hele solsystemet med
dets 8 planeter.

Hvem står bag?

Planetstiens tilblivelse er sket i samarbejde med Horsens Kommune, og arbejdet er – pånær solmodellen – udført af en række lokale firmaer. Etableringen er muliggjort af donationer fra en række fonde, især Inge og Asker Larsens fond til støtte af almennyttige formål, Foreningen Energi Horsens, Tips- og Lottomidler til Friluftslivet samt Familien Hede Nielsen fond.

Ideen er fostret af forhenværende murermester Erik Schreiber i Horsens Astronomiske Forening. En arbejdsgruppe, der foruden Erik Schreiber bestod af orgelbygger Peter Kudsk Nielsen og lektor Knud Erik Sørensen, har arbejdet på stiens etablering i mere end et år.

Infotavle 019.JPG

Hvor langt til den nærmeste stjerne?

Til indvielsen af stien stillede Knud Erik Sørensen spørgsmålet, hvor langt væk skulle en model placeres, hvis den nærmeste stjerne, Proxima Centauri som ligger 4,2 lysår fra solen, skulle med på planetstien? Svaret er 26.517 km væk fra modellen af solen, dvs. at planetstien skulle ende Buenos Aires i Argentina.

Filmklip

Se TV Sket&Sets udsendelse om indvielsen af Planetstien på Bollerstien, som Horsens Astronomiske Forening tog initiativet til.

Læs mere

Horsens Astronomiske Forening

Nu skinner solen altid på Bollerstien (Horsens Folkeblad 26.09.2011)

Billeder af stenene

Merkur

Merkur

Venus

Venus

Jorden

Jorden

Mars

Mars

Jupiter

Jupiter

Saturn

Saturn

Uranus

Uranus

Neptun

Neptun