Lis Smed, egentl. (Elly Elisa Smed Sørensen) f. 27. november 1914 – d. 24. november 1944

af Lars Bo Larsen

Dansk skuespillerinde, var datter af driftsbestyrer Jørgen Sørensen Smed og hustru Johanne Pouline Hansen. Hun blev født i Horsens, men rejste som 17 – årig til København.

Lis Smed debuterede i “Den lille butik” 1934 på Det Ny Teater. Hendes ynde og charme erobrede straks publikum, og hendes replik gjorde indtryk på kritikken. Hun gennemgik 1937 – 40 Det Kongelige Teaters elevskole, og leverede i “Chas” sin første hele præstation som en sød og borgerlig pige.

På Folketeateret viste hun i “Brudstykker af et Mønster”, hvor langt hendes evner gik, og legemliggjorde som Helene i “Når den nye vin Blomstrer” begrebet den unge kvinde. Lis Smed kulminerede som Kitty Duval på Riddersalen i “Livet er jo dejligt”, i samspil med Erling Schrøder.

Samtidig spillede hun med i en række danske film (folkekomedier) og viste også der sit søde talent som Oline i “Biskoppen” og Wulfdine i “Thummelumsen”. Hendes død berøvede dansk teater et af dets ægteste talenter, en skuespillerinde af ynde og uskyldigt lune.

Kilder:

– Vor Tids Leksikon (1951)

– Gyldendal – Den Store Danske

– Det Danske Filminstitut