Endelave lægeurtehave

På Endelave er naturen varieret, og her vokser usædvanligt mange arter af vilde planter i skov og mose, på mark, eng og strand.
Det er bl.a. Endelaves mange plantearter, der har været inspirationskilde til Lægeurtehaven, hvor man kan se de planter, der har været brugt som lægeurter, både vildtvoksende og dyrkede planter.
Haven dyrkes økologisk og ejes af Endelave Lægeurtehaveforening. Det 5000m2 store areal, som udgør Lægeurtehaven, er stillet til rådighed af Horsens Kommune, som også støtter haven med et fast årligt beløb.

Temahaver Besøgshaven består af to større afdelinger, den første er en historisk rundtur i lægekunstens og urtemedicinens historie, skildret gennem 10 mindre haver med forskellige temaer:

  Oldtidens urter og lægeplanter
  Væskelæren
  Signaturlæren
  Klosterhaven - levende fortidsminder
  Mad og medicin i middelalderen
  Folkemedicin og trolddomsurter
  Homøopatiske planter
  Medicinsk brug af giftplanter og pl.gifte
  Moderne urtemedicin
  Duft- og blomsterhave 

Hele den anden haveafdeling har temaet “Lægeplanter fra Endelave”, og her kan man se ca. 100 vilde plantearter, som enten vokser eller tidligere har vokset på Endelave, og som alle har været brugt medicinsk.

Butik og caféI havens butik er der et stort udvalg af produkter, lavet af økologiske urter fra Lægeurtehaven og vilde urter fra Endelave, f.eks. urtesalt, tørpesto, urtete, rosensukker, krydderolie, dramurter, hud- og hårplejeprodukter med urter samt hjemmelavet marmelade og meget mere. Caféen er også baseret på økologiske produkter, så vidt muligt produkter fra øen og fra haven. Her kan man bl.a. købe frokostrettter. Hvis man selv har madpakke med, har vi en hyggelig krog ved væksthuset, hvor der findes borde og bænke.

ÅbningstiderLægeurtehaven holder åbent fra 1. Maj til 1. September, hver dag kl. 10.00 – 16.00, dog tirsdag lukket , undtagen i skolernes sommerferie. Desuden åbent i efterårsferein.