Endelave i gamle dage

Elsa og Jørgen Knudsen

Amanda og Kirse fra Endelave Skole har interviewet Elsa og Jørgen om Endelave i gamle dage:

Skolen

Man startede i skole klokken ca. 8. Så gik man hen foran døren til skolestuen på en række, to og to, og så ventede de på læreren. Da han kom og sagde, at de måtte gå ind, gik de ind og stillede sig ved sin stol. Så ventede de på at få besked på at sætte sig. Så satte de sig og tog papir og blyant frem.

De havde stavning, regning, dansk, skrivning, sløjd, gymnastik, og håndarbejde. Det var kun pigerne, der havde håndarbejde. Drengene havde gymnastik. Pigerne havde meget lidt gymnastik.

I 1967 blev det forbudt at slå i skolen. Da var Elsa og Jørgen gået ud af skolen. De har prøvet at få med spanskrøret. Jørgen havde nogle mærker på armen fra det. De har også fået lussinger og slag i hovedet.

Når børnene havde frikvarter, legede de de samme lege, som vi gør i dag. Børnene havde anderledes tøj på. Pigerne havde for det meste hvide kjoler, nogle med hat, og drengene havde bukser og skjorte. Når frikvarteret var slut, gik de ind på samme måde, som da gjorde, da de kom om morgenen. De stillede sig på række og ventede. Så gik de ind og havde time.

Skoledagen varede til klokken 13 eller 14. Når de kom hjem, havde de for det meste mange pligter. De fleste børn blev slået både i skolen og derhjemme. De store elever havde klasseværelse der, hvor der i dag er bibliotek. De store havde ikke fast lærer, og Elsa og Jørgen mener, at de måske har haft mere end 50 vikarer i deres skoletid på Endelave Skole.

Interview med Lars Knudsen

Tre elever fra Endelave Skole, Vesti, Benjamin og Jonas, har interviewet Lars Knudsen, også kaldet Lars Forpagter, fordi han er forpagter af gården og jorden, der hører til præstegården.

Lars er 55 år og vokset op på gården, hvor hans far også var forpagter. Lars, som har to søskende, gik i skole på Endelave Skole fra 1962 til 1969. Dengang var der 355 beboer på øen, og der var 7-8 elever i Lars’ klasse, og skoledagen varede 4-5 timer. Han cyklede fra forpagtergården, som frem til 1905 var øens præstegård. Når cyklen var punkteret, måtte han gå. I skolen havde de fag som regning, stavning, orientering og nogle af de fag, vi også har i dag.

Lars fortalte en historie fra sin skoletid på Endelave: En dag gik Lars gik forbi en af lærernes baghave, som der var hegn omkring. Han snakkede med en af sine venner fra skolen, og vennen spyttede over hegnet med det resultat, at læreren kom farende ud med en stor, klam spytklat dryppene fra hans mave. Lars’ ven slap ikke væk uden straf. Han skulle skrive hundrede gange derhjemme, at man ikke må spytte på læreren.