Dansk Litografisk Forbund

Dansk Litografisk Forbund i Horsens blev stiftet 1. maj 1896 med hjælp fra fagforeningen i Århus. Fra start var der 5 medlemmer. Den første generalforsamling blev holdt d. 13. september 1896, her oplæste formanden regnskabet, der viste en indtægt på 32 kroner, udgifter på 25 kroner og kassebeholdningen udgjorde 6,25 kroner.

Året efter var der et forslag oppe om et samarbejde mellem boghåndværksfagene, men forslaget kunne ikke behandles, da man ikke havde fået svar fra Thypographerne. Til gengæld var forbundet ikke selv interesseret i at samarbejde med Sliberne, og man ønskede heller ikke at optage kvinder, som blev henvist til Kvindelig Fremskridtsforening. Man enedes dog om at samarbejde med svenske og norske kollegaer. Sliberne kom ind i forbundet i 1907, mens kvinderne måtte vente.

I 1908 strejkede forbundets medlemmer fra d. 10. juli til d. 20. august. Typografforbundet erklærede sympatistrejke, og det medførte bl.a. at samtlige borgerlige blade ikke udkom. Strejken resulterede i en forkortelse af arbejdstiden til 8,5 time om dagen.

I 1923 oprettedes den lokale syge- og hjælpekasse, Lito.

Formænd for Dansk Litografisk Forbund frem til 1946: W. Borch, L. P. Larsen, P. N. Orm, Gustav Petersen, Marius Knudsen, Hauptmann, H. Christensen, Brøchner, Osvald Larsen, Hans Lund, H. Jeppesen, P. Laursen, Emil Olsen, Eli Jensen, Ejnar Hansen, Jørgen Jørgensen, A. Lindgren og Juan Hansen

Læs mere:

33.129, Dansk Litografisk Forbund : Horsens Afdeling 1896 – 1. maj – 1946. – Horsens : Schur, 1946. – 28 sider

6 thoughts on “Dansk Litografisk Forbund

  1. Knud Erik Pedersen lever sin pensionisttilværelse på Fælledvej i Horsens. Han blev enkemand for nogle år siden.
   Han deltager bl.a. i de månedlige seniormøder i HK og i de månedlige møder Horsens forenede Sportsklubbers veteraner.

 1. Er det muligt at få kontakt til Knud Erik Petersen. Telefon/E:mail

  1. Tak for henvendelsen, men Horsens Leksikon kan ikke hjælp. Mvh. Lars Bo Larsen

 2. Hej Dansk litografisk forbund.
  Jeg prøver at hjælpe min far Søren med at finde en metal øloplukker med røde prikker…Den er dsv blevet væk for ham hvilket han er meget ked af..
  Den er fra Dansk litografisk forbund og er bare en lille firkantet metal oplukker med røde prikker på. Håber I eller nogle kan hjælpe bedste hilsner Tina

  1. Tak for henvendelsen, men Horsens Leksikon kan ikke hjælpe. Mvh. Lars Bo Larsen, Horsens Leksikon

Der kan ikke kommenteres.