Chr. Dyhrberg

Udsigt fra kolonihaverne mellem Østergade og Ane Staunings Vej. I dag vile Horsens Handelsskoles bygninger optage det meste af billedfeltet. I baggrunden kan man tydeligt se Statsfængslet.
Udsigt fra kolonihaverne mellem Østergade og Ane Staunings Vej. I dag vile Horsens Handelsskoles bygninger optage det meste af billedfeltet. I baggrunden kan man tydeligt se Statsfængslet.

Billeder af Chr. Dyhrberg (Horsens Folkeblad, 24.06.1997)

Dyhrberg var bogbinder. I 1919 startede han sammen med kollegaen Harald Schaumann værksted i Nørregade 47 – i kælderen under Horsens Afholdshotel. Da Dyhrberg døde i 1945, fortsatte Schaumann, men som med mange andre af bogbinderierne tog industrien over fra håndværket, og forretningen måtte lukke. Ved siden af bogbinder-arbejdet dyrkede Chr. Dyhrberg fotografiet. Faktisk var han lidt af en pioner, for farvebillederne var noget helt nyt i 1930’erne, hvor de fleste af billederne i de to kasser er taget. Lokalt dyrkede Chr. Dyhrberg sin interesse sammen med bogtrykker Andreas Hansen, som i forvejen er kendt for sine billeder bl.a. fra krigens tid. De to var med i den lokale fotoklub, og de stod i forbindelse med amatør-fotografer andre steder i landet, fortæller Dagmar Petersen, som i 25 år var bogbinderjomfru i værkstedet under afholdshotellet. Mange af de gamle fotografier viser blomster, som åbenbart har optaget Chr. Dyhrberg, nok mest på grund af farverne. Men der er i kasserne også en række motiver fra Horsens og omegn.

Læs artiklen