Carl Johan Pødenphant f. 1. september 1839 – d. 4. maj 1909

af Lars Bo Larsen

Carl Johan Pødenphant var søn af teaterdirektør Wolff Siegwardt Pødenphant, som ung mand nedsætte han sig i Horsens som maler, og oparbejde en betydelig virksomhed.

Pødenphants lyse sind og hans hurtige replik gjorde ham populær i mange kredse. Arbejderforeningen (stiftet 1872), som havde sit hovedsæde i “Beringshus”, Søndergade 30, understøttede han i mange år, men andre end denne forening kaldte på Pødenphant.

I perioden 1879 – 94 var Pødenphant formand for Horsens Borgerlige Skyttelaug, som senere udnævnte ham til æresmedlem. Han var ligeledes formand for “De danske Vaabenbrødre” og i en årrække næstformand i Haandværkerforeningen.

Fra 1882 til 1900 sad Pødenphant som medlem Horsens Byråd og opnåede ved hvert valg et betydeligt antal personlige stemmer.

På grund af tidernes ugunst måtte Pødenphant i 1893 overtage Hessellund Teglværk, men i samarbejde med bestyreren, løjtnant Meyer, lykkedes det i løbet af en årrække at sætte produktionen op. På Hessellund Teglværk, indhentede døden Pødenphant.

Kilder: 

Horsens Social – Demokrat den 16. september 1943.

Historisk kalender 1983. Billeder fra det gamle Horsens, (maj og juli måned).

Genealogy – Geni: Genealogy for Carl Johan Pødenphant.