Med til fire olympiske lege

– Halvor Birch nåede også at vinde fire DM i holdgymnastik

Af Gunner Lindbæk Knudsen, Horsens Idrætsarkiv

Halvor Birch

Kun én horsensianer har oplevet at være med ved fire olympiske lege: gymnasten Halvor Birch. De sportslige udfoldelser knytter sig dog til København. For nok blev Halvor Birch født i Horsens den 21. februar 1885. Men det var efter en flytning til København, at han deltog ved De olympiske Lege i 1906 og 1912 som aktiv gymnast samt i 1920 og 1924 som leder.

Halvor Birch var fra 1906 til 1918 gymnast på holdet, som Handelsstandens Gymnastikforening (HG) stillede med. I denne periode vandt HG det danske mesterskab i holdgymnastik fire gange. Endvidere deltog Halvor Birch seks gange i DM i enkeltmandsgymnastik, ligesom han var aktiv cricketspiller.

Et ekstra OL

Halvor Birch fik sin olympiske debut i Athen i 1906 – ved et OL, som i følge den olympiske kalender slet ikke afholdes. Grækerne ønskede imidlertid at fejre jubilæum for de første Olympiske Lege i moderne tid i Athen 10 år tidligere. Det skete ikke med Den Internationale Olympiske Komités godkendelse, og 1906-Legene regnes ikke som officielle fra IOC’s side. Det afholdt dog ikke de nordiske lande fra at sende store hold, og for Danmarks vedkommende fik Legene stor betydning, da de gav anledning til, at Danmarks Olympiske Komite stiftedes den 29. oktober 1905.

Legene i 1906 er sidenhen blevet betegnet som de olympiske mellemlege eller det ekstra OL. Efter to mindre vellykkede arrangementer i 1900 og 1904 forløb det succesfuldt, og vigtige elementer i OL’s historie blev grundlagt her. Legene var eksempelvis de første med rigtige landshold, og man påbegyndte traditionen med at hejse flag ved medaljeceremonien, ligesom atleterne for første gang boede sammen i den første olympiske by.

Det danske hold ved indmarchen i Stockholm 1912. Fra Danmark deltog 165 mænd, heriblandt gymnasten Halvor Birch, og kun en kvinde, tennisspilleren Sofie Castenschiold. Fanebærer var kapgængeren Arne Højme Nielsen. Foto: Wikipedia

Sølv trods rejsetræthed

1906 i Athen var også første gang, en egentlig indmarch fandt sted, men det skete uden faner, fordi nogle af holdene ikke havde medbragt deres.

Allerede på åbningsdagen 22. april 1906 skulle Halvor Birch og Danmarks gymnastikhold udføre deres opvisning på det olympiske stadion. Trods rejsetræthed og et uvant blødt underlag gennemførte danskerne både de fritstående øvelser og redskabsgymnastikken så tilfredsstillende, at det blev bedømt til 18,00 point, hvilket var nok til sølvmedaljer. Norge fik guld med 19,00 og Italien bronze med 16,71 point.

To år senere, ved OL i London i 1908, blev Danmark nr. 4 i herregymnastik, men da var Halvor Birch ikke med.

Det var han til gengæld i 1912 i Stockholm, hvor det danske hold igen præsterede at komme blandt medaljetagerne. Den 10. juni på Stockholms Olympiske Stadion blev det til bronzemedaljer med 106,25 point efter en blandet indsats med lidt for mange skønhedsfejl. Norge tog igen guld med 114,25 point og Finland vandt sølv med 109,25.

Leder for guldhold

Efter den aktive gymnastikkarriere gik Halvor Birch over i ledernes række, og ved OL 1920 i Antwerpen var han i spidsen for Danmarks gymnastikhold, der vandt guld med 51,35 point foran Norge med 48,55. Der deltog kun de to nationer i gymnastikkonkurrencen frit system.

Efterfølgende blev Halvor Birch medlem af Danmarks Olympiske Komite fra 1920-1924, og som sekretær for komiteen deltog han med i sit sidste OL i Paris 1924.

I sit civile liv var Halvor Birch grosserer. Han døde den 5. juli 1962 i København.

Artiklen blev oprindelig bragt i Horsens Folkeblad tirsdag 24. juli 2012. Læs originalartiklen her eller på Horsens Idrætsarkivs hjemmeside.

Horsens og OL

Artiklen om Halvor Birch var den anden af seks artikler, som Horsens Folkeblad bragte i sommeren 2012 i anledning af OL i London. De fem er om atleter, som alle blev født i Horsens, men kom til at repræsentere udenbys klubber ved OL. Den sjette er om en OL-atlet, som efter en stor karriere flyttede til byen.

Da De Olympiske Lege 1924 blev afviklet i Paris, sendte Horsens sin første deltager af sted. Det var bokseren Thyge Petersen fra Horsens Athlet Klub, og med sølv i letsværvægt vandt han ved samme lejlighed den første OL-medalje til byen.

Med Anne-Marie Rindoms deltagelse i London i 2012 har Horsens-klubberne gennem tiderne sendt 13 atleter til OL.

Søger man lidt dybere i historien, finder man yderligere 15 OL-deltagere, der alle er født i Horsens eller byens omegn, men er flyttet for at få sig en uddannelse, for at arbejde eller for at fremme idrætskarrieren. Hver især har de deres historie, Halvor Birchs er en af dem.

Se også artiklerne om Ernst Schultz, Niels Larsen, Henry Petersen, Willy Rasmussen og Benny Schmidt

Kilder

Bogen De olympiske – Biografi af danske OL-deltagere 1896-1996, udg. af DIF/DOK

Hjemmesiden Wikipedia, den frie encyklopædi

Hjemmesiden Sports Reference / Olympic Sports

Gunner Lindbæk Knudsen, Horsens Idrætsarkiv