21-årig horsensianer vandt første OL-medalje i atletik

– Ernst Schultz var en idrætsmand med mange talenter

Af Gunner Lindbæk Knudsen, Horsens Idrætsarkiv

Ernst Schultz (1879-1906)

Ernst Ludwig Emanuel Schultz

Da Danmark i 1900 vandt sin første OL-medalje i atletik, var det en 21-årig horsensiansk idrætsmand, der stod på sejrspodiet – og det efter en noget usædvanlig finale.

Ernst Ludwig Emanuel Schultz blev født i Horsens den 15. juni 1879, men det blev i Københavnsområdet, han slog sine folder indenfor idrætsverdenen, indtil han på tragisk vis mistede livet ved en drukne-ulykke på Roskilde Fjord den 20. juni 1906, blot 27 år.

I sit korte liv nåede Ernst Schultz at markere sig på fornem vis som aktiv på atletikbanerne, som fodboldspiller, roer og idrætsleder. Ernst Schultz satte danske rekorder i kvart mile og 200 m løb i 1898-99, og han vandt det danske mesterskab i 150 m løb i 1899. Både Danmarksmesterskabet og de danske rekorder er de første registrerede til en person, som er født i Horsens.

Endvidere blev Ernst Schultz den første horsensianer, som deltog ved et OL og som nævnt dansk atletiks første medaljevinder, da han blev nr. tre på 400 m distancen ved OL i Paris 1900.

Samme år – den 10. december 1900 – stiftede han sammen med to andre unge mænd Hellerup Idrætsklub (HIK). Han blev også den første formand, en post han bestred et års tid.

Ved OL 1900 i Paris havde Ernst Schultz med en andenplads i sit indledende heat kvalificeret sig til finalen sammen med fem løbere fra USA.

Kun tre deltagere

Finalen fandt sted på Racing Club de France’s græsbane Boulogne-skoven i Paris søndag den 15. juli – og netop fordi den foregik på en søndag, blev det en speciel affære. Af religiøse årsager valgte tre af de amerikanske løbere, Dixon Boardman, William Moloney og Harry Lee, ikke at stille op til finalen, som dermed kun fik tre deltagere. Maxie Long, USA, blev en sikker guldvinder i ny olympisk rekord på 49,4. Bill Holland, USA, vandt sølv og Ernst Schultz fik bronzemedaljen i tiden 53,0.

I 1899 havde Ernst Schultz vundet det danske mesterskab i 150 m løb – en distance, som blev løbet ved de første DM i atletik (1896-1900). Med en tredjeplads i 1898 og en andenplads i 1900 blev han eneste atlet, som vandt både guld, sølv og bronze i denne disciplin.

De første DM-medaljer blev vundet for Københavns Amatør Forening, men Ernst Schultz nåede også at vinde en medalje til sin nystiftede klub, Hellerup Idrætsklub, da han vandt en bronze i 100 m løb ved DM i 1902.

Den alsidige idrætsmand Ernst Schultz var tillige fodboldspiller i Østerbro Boldklub og roer i Roskilde Roklub.

Ville redde kammerat

Det var som roer i Roskilde Roklub, at Ernst Schultz omkom ved en kæntringsulykke på Roskilde Fjord den 20. juni 1906. Det skete, da han forgæves forsøgte at redde en kammerat, da deres båd var forulykket. Kammeraten, Thorald Petersen Høyen (født 1885), var en talentfuld fodboldspiller i B93, hvor han opnåede 32 førsteholds-kampe og scorede 38 mål.

I forbindelsen med Ernst Schultz død i 1906 skrev Peter Voegtle i Distriktsbladet bl. a.: ”Han var, kan man sige, allround sportsmand, han var stifteren af Hellerup Idrætsklub, og stifteren af alt sportsliv i Hellerup, han var løber, fodboldspiller og svømmer, og alt drev han med iver. Når Schultz var med, vidste man, at det gik med liv og lyst, man viste sig sikker på, at han og de, der var med ham på sportspladsen bestilte noget.”

Politiken bragte onsdag den 4. juli 1906 en omtale af Ernst Schultz begravelse på Assistents Kirkegård. Her refereredes fra præstens tale, ”at forældrene inden ulykken havde mistet to sønner ved samme vis”! Kisten blev båret til graven af medlemmer for Hellerup Idrætsklub.

Udenfor sportens verden omtales Ernst Schultz omtales som en dygtig forretningsmand, og kilderne benævner ham både som bogholder og som fabrikant.

Ernst Schultz vigtigste resultater

Olympiske Lege, Paris 1900

400 m løb: Bronzemedalje – tid 53,00

Danske mesterskaber

150 m løb: 1899 (for Københavns Amatør Forening).

Danske rekorder

Kvart mile, løb: 1898 – tid 55,4; 1899 – tid 54,8. 200 m løb: 1899 – tid 24,0

Andre resultater

DM i 150 m løb: 1898 nr. 3, 1900 nr. 2 (begge for Københavns Amatør Forening)

DM i 100 m løb:1902 nr. 3 (for Hellerup Idrætsklub – HIK)

Tiderne ved DM kendes ikke.

Artiklen blev oprindelig bragt i Horsens Folkeblad torsdag 19. juli 2012. Læs originalartiklen her eller på Horsens Idrætsarkivs hjemmeside.

Horsens og OL

Artiklen om Ernst Schultz var den første af seks artikler, som Horsens Folkeblad bragte i sommeren 2012 i anledning af OL i London. De fem er om atleter, som alle blev født i Horsens, men kom til at repræsentere udenbys klubber ved OL. Den sjette er om en OL-atlet, som efter en stor karriere flyttede til byen.

Da De Olympiske Lege 1924 blev afviklet i Paris, sendte Horsens sin første deltager af sted. Det var bokseren Thyge Petersen fra Horsens Athlet Klub, og med sølv i letsværvægt vandt han ved samme lejlighed den første OL-medalje til byen.

Med Anne-Marie Rindoms deltagelse i London 2012 har Horsens-klubberne gennem tiderne sendt 13 atleter til OL.

Søger man lidt dybere i historien, finder man yderligere 15 OL-deltagere, der alle er født i Horsens eller byens omegn, men er flyttet for at få sig en uddannelse, for at arbejde eller for at fremme idrætskarrieren. Hver især har de deres historie, Ernst Schultz’ er en af dem.

Se også artiklerne om Halvor Birch, Niels Larsen, Henry Petersen, Willy Rasmussen og Benny Schmidt

Kilder

Bogen: De olympiske – Biografi af danske OL-deltagere 1896-1996

Wikipedia – den frie encyklopædi

Hjemmesiden Sports Reference / Olympic Sports

Boldklubben B93’s hjemmeside

Dagbladet Politikens avisarkiv

Danmarks Atletik Forbund

Gunner Lindbæk Knudsen, Horsens Idrætsarkiv