Modstandsmand og læge
Barndom i Horsens
Flemming von Führen Kieler blev født i Horsens den 22. juni 1922 som søn af læge Julius Ernst von Führen Kieler og hustru Margrethe f. Wegge. Med sine fire søskende voksede han op i familiens hjem på hjørnet af Torvet og Søndergade i Horsens. Efter et studieophold i Leipzig påbegyndte Flemming Kieler i 1940 medicinstudiet på Københavns Universitet.
Besættelsen
Under den tyske besættelse var Flemming Kieler sammen med sin fader, broderen Jørgen og søstrene Elsebet og Bente særdeles aktive i den danske modstandsbevægelse. Begge brødre var medlemmer af modstandsorganisation Holger Danske II og deltog i flere sabotageaktioner over hele landet også i Horsens.
Familien Kieler var både engageret i distribution af bladet ’Frit Danmark’, sabotageaktioner mod jernbaner og ikke mindst værnemager virksomheder og i evakueringen af jøder fra Danmark til Sverige. Familien skulle snart blive kendt som en af landets mest illegale.
I februar 1944 blev brødrene Flemming og Jørgen Kieler sammen med flere andre medlemmer af Holger Danske II arresteret af Gestapo under en mislykket sabotageaktion i Aabenraa. De to brødre blev ført til Vestre Fængsel og dømt til døden. Dødsdommene blev imidlertid ændret til deportation til den tyske koncentrationslejr Porta Westphalica.
Opholdet i Porta Westphalica var præget af umenneskeligt hårdt fysisk arbejde, tortur, underernæring og sygdom. Inden Nazitysklands kapitulation i foråret 1945, blev brødrene reddet, takket være den svenske greve Folke Bernadottes forhandlinger med tyskerne om frigivelse af de skandinaviske kz fanger.
20. april 1945 blev brødrene, svækkede og underernærede, transporteret med Bernadotte’s hvide busser over Padborg til Frøslevlejren, der stadigt var under tysk ledelse. På SS-chef Heinrich Himmlers direkte ordre, blev Flemming og Jørgen Kieler og tre medfanger tilbageholdt med krav om tilbagesendelse til Tyskland og formodentligt til eksekvering af dødsdommene. Greve Folke Bernadotte intervenerede, og brødrene blev således reddet og sendt til Sverige, hvor de blev sat i karantæne. Efter 5 strenge år blev familien Kieler i maj 1945 atter genforenet – alle med livet i behold.
Livet efter 2. Verdenskrig
Efter krigen færdiggjorde Flemming Kieler sine medicinske studier og giftede sig i 1951 med Maria Therese Holtkamp Mikkelsen. Efter endt turnus etablerede han sig i 1955 som praktiserende læge i Horsens og levede med sin hustru og tre børn først i Hestedamsgade senere på Sundet.
Dr. Kieler var en årrække en aktiv formand for Horsens Lægeforening og senere formand for Vejle Amts Lægekredsforening. Han var en engageret kristen, der var interesseret og velbevandret i teologiske spørgsmål. Han konverterede efter krigen til den katolske kirke og skrev flere bøger og foredrag, hvori han beskæftigede sig med etik, familieliv, ægteskab og abort. Han virkede en årrække som formand for Sct. Ib’s Skole ligesom han var aktiv i katolsk kateketisk arbejde på nordisk plan.
Flemming Kieler var kendt og agtet for sine fine menneskelige egenskaber – værdighed, beskedenhed, retsindighed og mod. Dertil et personligt engagement ud over det sædvanlige. En værdsat faglig dygtighed som læge kom dem, der søgte hans råd, til gode igennem mere end 40 år. I 1990 gik Dr. Kieler på pension og bosatte sig først på Sjælland senere i Vejle, hvor han døde 87 år gammel den 28. september 2009. Flemming Kieler er begravet på Østre Kirkegård i Horsens.
(original artikel af Lea Herbers Poulsen, Horsens Museum. 2009)
Artikler fra Horsens Folkeblad
Horsens-lægen Flemming Kielers indlæg om mennesket, det ukendte. „Fødsel til frihed” er en smuk og positiv, en advarende, men også opmuntrende bog (Horsens Folkeblad, 19.07.1971)
Læs mere
Dødsannonce (Berlingske Tidende, 30.09.2009)
Nekrolog (Vejle Amts Folkeblad 30.09.2009)