Befrielsen Maj 1945. Historisk kalender, maj 1992

Den 1. maj 1945 er den mest bevægende maj – dag i Horsens bys historie. Den kan aldrig gå af glemme. Det var den dag, da Horsens lavede “særfreden”, hvor byen stod på den anden ende, og hvor hele landet blev chokeret over de forunderlige begivenheder, der indtræf. Den tyske garnision kapitulerede fem dage før alle andre steder i Nordeuropa. Politiet og modstandsbevægelsen kom frem. Hvordan gik det hele til ? Der indtil nu ikke fremkommet oplysninger om fejltagelsen.

Efter at borgmesteren, bylederen og den tyske kommandant havde haft en del drøftelser, blev det historiske opslag udsendt.

Borgmesteren i Horsens meddeler:

“Efter aftale med den tyske kommandant trækkes de tyske patruljer tilbage fra gaderne. Danske myndigheder – politi og vagtværn – har forpligtet sig til at opretholde ro og orden.

Befolkningen opfordres til så vidt muligt at holde sig hjemme – vise ro og disciplin og rette sig efter politiets og vagtværnets ordre.

Foranstående udtalelse af borgmesteren tiltrædes og anbefales af Danmarks Frihedsråds Lokalkomite for Horsens”

Det store billede viser folkemængden foran rådhuset på Søndergade 1. maj eller den 5. maj, hvor den rigtige kapitulation jo fandt sted.

Det lille billede viser englændernes ankomst til Horsens en af de første i maj, her fotograferet ved Spedalsø Torv.

04. maj 1892:

Fede såvel som magre heste købes stadig til højeste pris af Ludvig Kraul – Sønderbrogade.

06. maj 1912:

Justitsministeriet har i denne tid haft politiforhørene angående forholdene i Horsens Tugthus til gennemlæsning.

28. maj 1912:

Meddelelse: Den offentlige badeanstalt – FOR MÆND -, på havnens søndre side er åben til afbenyttelse. Horsens Borgmesterkontor. C. Melbye.

18. maj 1942:

Horsens cykelrytteren Chr. Petersen, der efterhånden er blevet en uundværlig faktor i alle danske landevejsløb, vandt i går det 170 km. lange Sorgenfriløb. Han er i øjeblikket Danmarks fineste rytter på landevej.

19. maj 1952:

200 års jubilæum for indførelsen af den “fri danske skole i Horsens”. 4500 jublende skolebørn til fest og march gennem byen. Alle fik sodavand og kager.

 

4 thoughts on “Befrielsen Maj 1945. Historisk kalender, maj 1992

  1. I et håb om at finde mere om min oldemor Maren Jensen, Kattrup slår jeg op på denne side, men stor er min skuffelse, hun er ikke nævnt overhovedet.
    Maren blev også kaldt “droping Maren. Hun var den ældre dame, som gemte engelske flyvere på sit loft under 2. verdenskrig.
    Hun bør beskrives på Jeres side.
    Har meget lidt materiale om hende.
    Har bl. a. også hørt at hun var deltager ved Kong Christian d. X ridt over grænsen.
    Er der nogen som har mere og større viden om hende.

    1. Efter arkivalsk gennemgang meddeles det, at Byarkivet ikke er i besiddelse af materiale omhandlende ovennævnte Maren Jensen, Kattrup, aka.”Dropping Maren”,bortset fra et enkelt fotografi (B 11186), datering 1945. På Byarkivets vegne Lars Bo Larsen

  2. Kære Kirsten Bull Jensen.
    Mange tak for din henvendelse. Ovenstående artikel er fra de gamle “Horsens Kalendere”, og er derfor ikke en artikel, vi har skrevet, men en artikel vi har fået lov til at lægge på Horsens Leksikon. Vi kan derfor ikke tilføje eller rette i teksten.
    Men det lyder som om din oldemor har været et spændende bekendtskab.
    Du kan måske med fordel kontakte Gedved Egnsarkiv. Måske har de informationer om din oldemor. Du finder dem her: http://www.gedved-egnsarkiv.dk/. De kan kontaktes på denne mailadresse [email protected].
    Held og lykke med søgningen.
    Venlig hilsen Lene Tolberg Overgaard, Horsens Leksikon

Der kan ikke kommenteres.