Russiske hof: Fjerne forbindelse



FJERNE FORBINDELSER

Et billede af en gouache lavet af Johanne Fosie og visende en sukkertop af samme slags, som dem der kom til Danmark fra De vestindiske Øer. Byarkivet i Horsens

De fire fyrstelige russere, der levede i eksil i Horsens i årene mellem 1780 og 1807, boede på Torvet i de to bygninger, der tilsammen udgjorde det, der i samtiden kaldtes Palæet.

Her holdt de hof, og hver dag bespistes ca. 30 mennesker alt efter deres rang ved tre forskellige borde, der kaldtes taffelbord, kammerbord og køkkenbord. Der blev serveret forskellig mad ved de tre spiseborde, ligesom bestik, service og duge og servietter var forskellige fra hinanden.

Husholdningen

Et af de mest markante træk i denne husholdning var de mange madvareindkøb, som stammede fra fjerne egne på kloden. Fra Asien kom f.eks. muskat, kardemomme, bambus, soja, kaffe og te. Fra Amerika kom vanilje, kaffe, kakao, sukker og ris. Fra Afrika kom vin fra Kapstaden. Og fra Europa anskaffedes bl.a. pasta, ris, faste oste, ansjoser, sennep, konfekt, appelsiner, citroner, olivenolie, sukkerkonserverede frugter, øl, almindelige vine og hedvine.

Regnskaberne fra hoffet fortæller om, hvor mange forbindelser der allerede i 1700-årene gik fra fjerne egne af jorden til Horsens og om, hvor mange af de madvarer, vi i vore dage regner for relativt nye i brug, der allerede blev dagligt anvendt i 1700-årenes velstående husholdninger.

Udstilling på Byarkivet

På Byarkivet viser vi fra 9. november 2010 til 1. oktober 2011 udstillingen FJERNE FORBINDELSER om netop dette emne.
Her er åbent tirsdag kl.10-14, onsdag kl.10-17 samt den første lørdag i hver måned (dog ikke 1.1. og 4.6. 2011). Der er gratis adgang.

Bodil Møller Knudsen 2010.