Rikke Helms

Tilflytter

Født d. 25. februar 1948 i Skive. Flyttede til Horsens i 1956 efter nogle år i Grønland. Studentereksamen på Horsens Statsskole 1966. Cand. Mag. i russisk og dansk fra Københavns Universitet 1976.

I bogen ”Med Horsens i bagagen” fortæller Rikke Helms om barndomsårene i Horsens: ”Horsens var virkelig en by, jeg som nytilflyttet 8-årig følte mig stolt af. Vi havde landets bredeste hovedgade, vi havde tre biografer, vi havde Lunden, Bygholm, fjorden, lystbådehavnen – ja, selv fængslet var jeg stolt over.”

Skoleorkestret

Musikken kom for alvor ind i Rikke Helms liv, da musiklæreren Knud Lindum Poulsen på Horsens Statsskole besluttede sig for at oprette et skoleorkester. Rikke ville gerne spille obo, men det blev i stedet til fløjte, og så endte faren Peder Helms og broren Lars med også at spille med i orkestret. Til orkestrets første koncert spillede Rikke Helms solo i et lille stykke af Händel, og dagen efter kunne hun i avisen læse ”Den purunge fløjtenist havde sin debut”.

Farvel til Horsens

I 1966 forlod Rikke Helms atter Horsens, men byen har beholdt en plads i hendes hjerte, ikke mindst fordi forældrene stadig bor her. Hun fortæller: ”I dag kan jeg da godt se, at Horsens er et sted i provinsen og ikke den ”store” by, jeg fik den udnævnt til som helt lille. Men det ændrer ikke på at den glæde, jeg følte for Horsens, da jeg rejste i 1966, trofast dukker op igen, hver gang jeg vender tilbage.”

Artikler fra Horsens Folkeblad

Horsensianer er Danmarks forpost i Baltikum. Vi har endnu ikke haft en stille dag, siger Rikke Helms, der leder Det danske Kulturinstitut i Letland. (Horsens Folkeblad, 16-05-1991)

Læs artiklen

Læs mere

46.4 Horsens Med Horsens i bagagen : 15 horsensianere fortæller om deres opvækst. Chr. Rimestad. – Horsens : Åløkke, 1999. – 79 sider : ill.