P. Jeppesen

P. Jeppesen (Skovfoged Boller, f. – d. )

Skovdjævlens våbensamling

Samlede i 40-50 år – skydevåben til omkring 200.000 kr.

Våben til en værdi af ca. 60.000 kr. kommer torsdag på auktion hos Arne Bruun Rasmussen. Samlingen, der kun er en mindre del af en større med en værdi på ca. 200.000 kr., er gennem de sidste 40-50 år samlet af afdøde skovfoged P. Jeppesen fra det jyske slot ”Boller”

Hvordan får man nu samlet en så kostbar skydevåbensamling i Jylland? Det gør man heller ikke. Skovfoged Jeppesen – der også gik under navnet ”Skovdjævlen” – tog hver gang han ville have fingre i et specielt gevær til København, hvor han ved at tuske sig frem gennem venner i Våbenhistorisk Selskab og antikvitetsforretninger fik stablet en af landets fineste våbensamlinger på benene.

Priser tyvedoblet

Nu forsvinder geværer, hirschfængere, rifler og lignende fra samlingen og tilbage er kun en håndvåbensamling. Jeppesen var kendt som en første klasses samler og passede sin våben, så ingen rustplet kunne ses. Han rørte aldrig – som den ægte våbensamler – ved jernet på geværerne af frygt for at fugtigheden fra fingrene skulle danne rust. Derfor blev våbnene altid efterset og rengjort med handsker på.

Priserne på gamle våben er steget fantastisk i løbet af de sidste 15 år – stort set er det sket en 15-20 dobling af priserne. Således byttede skovfoged Jeppesen en gang et våben til ca. 50 kr. bort til et af våbenhistorisk Selskabs medlemmer for en bøsse til ca. 35 kr. Bøssen er i dag – eller rettere å torsdag – ca. 1.500 kr. værd

Blandt de mange pragteksemplarer er en skiveskydningsriffel fra 1760 med effenben og perlemor på skæftet, der er af nøddetræ. Riflen er vurderet til 5.000 kr. Desuden en riffel lavet af den berømte kongelige bøssemager Valentin Marr. Riflen er forgyldt med messing og vurderet til 3.500 kr.

Samlingens ædleste klenodie er en hjullåsriffel med indlagt ben og perlemor i skæftet. Den er tysk og lavet i 1663. Vurderingen er på 10.000 kr.

Kopieret fra Carl Th. Jørgensens Udklipskartotek