Kak fra strandskaller har gennem mange år været brugt som tilsætning til hønsefoder. Specielt den porøse kalk fra knuste østersskaller er meget eftertragtet.
Frem gennem 1930´erne havde en række firmaer gravet skaller af hjertemuslinger på Horsens Fjord.
I slutningen af 30´erne opdagede man, at der på bunden af Stensballe Sund og Nørrestrand tillige havde ophobet sig massive lag af østersskaller. Skallelaget varierede fra 6 meter til 15 meter. Efter dette fund rykkede en række af skallegraverne fra fjorden ind i Stensballe Sund.
Omkring 1947 erfarede landets, dengang største skalleproducent, A/S HOTACO Holbæk (Holbæk Tagpap – og Cementfabrik), at man var udsat for konkurrence fra Horsens. Det lykkes HOTACO at opkøbe et mindre skalletørreri, der allerede i 1946 var blevet opført i Hessellund Teglværks tidligere teglgrav ved Nordmarksvej.
Virksomheden oprettede et datterselskab, der fik navnet ØTA Kompagniet (konstrueret navn sammensat af Ø for østers og Ta for HoTAco). Graveudstyret og spadekædemaskiner gik i gang, fabriksanlægget udvidedes senere og beskæftigede op til 35 mand. Under døgnproduktion kunne man producerer 50 tons tørrede og knuste skaller.
Klagerne fra de omkringboende over støv-, lugt- og støjgener fra fabriksanlægget blev imidlertid så massive af man i 1966 nødsagedes til standse.
Det store bilede fra 1960`erne viser ØTA´s fabrikanlæg ved Stensballe Sund. Det lille billede viser losning af østersskaller tilført med pramme fra spandekædemaskinen.
16. oktober 1899:
En ny Ølsort bliver i Morgen bragt i handelen af Horsens Bajerske – og Hvidtølbryggeri. Den hedder “Horsens Dobbeltøl” og er skattefri.
04. oktober 1919:
Vejret: Meteorologisk institut meddeler: Der er Udsigt til rolige Vindforhold omkring normal Varme, stedvis Taage i øvrigt tørt Vejr. Nyd Solens sidste Smil og Efteraarets friske Luft. Efter alle Solmærker at dømme bliver det fint Vejr i Morgen: Barometeret er jævnt stigende og Luften er høj og blaa. Benyt derfor Søndagen til en tur i det Frie: Søndergades Fliser bliver det snart Tid nok til at slide.
16. oktober 1939:
Horsens Museum har i Dag udsendt sin Beretning for Aaret 1938 – 39 der helt igennem følger de Linier, kgl. Bygningsinspektør Norn trak op i sin Beretning paa Museumsforeningens Generalforsamling fornylig.
14. oktober 1959:
Horsens nye Jazzclub i kælder imponerer alle. Unge har skabt en særpræget seværdighed i et gammelt ostelager med kunst paa hvælvingerne og stearinlys paa øltønder. Der er gjort et stykke arbejde af de unge for at restaurere lokalet, som er beliggende i en kælder med nedgang i gaarden til Laursens Danseinstitut, Søndergade 48.
04. oktober 1979:
Horsens fik i går et byarkiv, bag hvilket står Arkivforeningen for Horsens. Ved åbningen af arkivet i lokaler, som tidligere var en del af teatersalen i Arbejderforeningen, var der anledning til at se nogle af de mange gamle ting, som allerede er placeret på de første hylder.