Niels Martin Wittrup f. 1893 – d. 19. december 1967

Byarkivet. B5591. Søndergade set fra nordøst ca. 1970. Søndergade 16: Basse Sko, Søndergade 12: Helms Apotek og Søndergade 10: Manufakturhandler Wittrup.

Niels Martin Wittrup var tredje generation i en kendt manufakturslægt, han var født i Horsens, og ved sin indtræden i firmaet lærte han respekt for arbejdet.

Hans bedstefar drev en betydelig forretning i Smedegade. Det var oprindeligt ikke meningen, at Niels Martin Wittrup skulle været gået ind i detailhandel. Han kom imidlertid ind i forretningen. Forinden havde han uddannet sig i engros – branchen og var bl.a. i en årrække i England.

I 1916 – under 1. verdenskrig (1914 – 18) vendte han hjem til Horsens, pga. alvorlig sygdom i den nærmeste familien, det afbrød hans uddannelse i udlandet, efter hjemkomsten til Horsens, blev han direktør for tekstilfirmaet Frølund & Wittrup.

Han virkede som direktør for Frølund & Wittrup, indtil han i 1932 kom ind i detailforretningen i Søndergade nr. 10, der senere fik navnet “Horsens Tekstillager”. 

I sine unge år var Niels Martin Wittrup medstifter af Motorklubben i Horsens og kørte som en kendt motorsportsmanden en række præmier hjem. Blandt andet vandt han flere gange datidens vesterhavsløb.

Niels Martin Wittrup, som havde sæde i bestyrelsen for flere af de Wittrupske virksomheder, var et stilfærdigt og beskedent menneske.

Kilder:

Horsens Folkeblad den 19. december 1967.

Horsens Folkeblad den 20. december 1967.

Carl Th. Jørgensens udklipssamling.

Horsens Vejviser 1938.