Mindesten Birknæsvej, 8752 Østbirk

Mindesten_Vestbirk_tekstTo allierede bombefly blev i april 1943 med kort mellemrum skudt ned af tyske jagere på deres rute tilbage til England over Østbirk-området, efter at flyverne havde været på bombemission over Nordtyskland.

Den ene mindesten står ved vejen ved en gård, sydvest for Tamdrup Kirke mod Vrønding, hvor bombeflyet styrtede ned på marken øst for gården.

Den anden mindesten står under et egetræ ca. 200 m. nordvest for Birknæsvej 3, 8752 Østbirk. Stenen blev afsløret den 21. april 1951 i overværelse af bl.a. Mr. og Mrs. Mayoh fra England, hvis søn var blandt de omkomne.

Mindesten på Birkenæsvej
Mindesten på Birkenæsvej

I en artikel i Broen fortæller Leif H. Kristensen om en cykeltur ud til de to sten, hvor en af deltagerne mindes den nat:

Vagn Jensen der er vores førerhund på cykelholdet, fortæller os, hvordan han selv, som dreng oplevede den nat, da flyveren blev skudt ned ved Vestbirk, Vagn og hans forældre boede i Nim og han så fra vinduet i deres hus om natten, flyveren komme lavt over huset med en flammehale efter sig, og styrte ned i et voldsomt flammehav, helt klart at vi kunne mærke på Vagn, at det havde gjort et voldsomt indtryk på ham, og at det stadig er noget, som står helt klart i Vagns erindring.” (Broen, 24. årgang, nr. 2)

På Airmen.dk beskrives nedskydningen således:

“Natten mellem den 20. og 21. april 1943 angreb 339 RAF bombefly Stettin. Vejret var klart, og markeringen fra Pathfinders var perfekt. Ca. 40 ha af den centrale bydel blev ramt, og 13 fabrikker og 380 huse blev totalt ødelagt. 580 personer blev dræbt ved angrebet. Samtidig angreb 86 Stirlings Rostock. Samtlige fly fløj ind over Danmark ved Esbjerg.- 13 Lancasters, 8 Halifax og 9 Stirlings gik tabt.” (FT 88-32) Af dem gik 19 fly tabt over dansk område. 84 flyvere fra disse angreb har en kendt grav i Danmark. Hertil kommer flyvere uden kendt grav, krigsfanger og flygtende.”

“Kl. 03.30 vågnede flere beboere i Østbirk og Vestbirk, da W4330 kom flyvende i vestlig retning, i lav højde og forfulgt af en tysk natjager, der sendte den ene dødbringende salve efter den anden ind i det store bombefly. Pludselig brød Lancasteren i brand, og den havde retning mod de yderste gårde i Vestbirk, men det lykkedes piloten at trække flyet fri, og det styrtede ned ca. 400 m nord for Vestbirk Station. Flyet eksploderede og brændende vragrester blev spredt over et stort område, mens den tyske natjager triumferende kredsede over det store bål. Hele besætningen omkom, og sammen med 30 andre flyvere fra 7 andre nedstyrtninger samme nat blev de begravet om formiddagen den 30. april på Fourfeldt Kirkegaard ved Esbjerg. Det var den største jordfæstelse af allierede flyvere i Danmark under besættelsen.”
(Kilde: KM (FT 90-49-12) )

Kilder

Airmen.dk

Broen, 24. årgang, nr. 2