Magasin du Nord – Vett & Wessels udsalg

af Lars Bo Larsen

Magasin du Nord er en kæde af “ekslusive” stormagasiner, grundlagt i Aarhus 1868, af Lemming Emil Valentinus Vett og Theodor Wilhelm Wessel.

Byarkivet, B1988. Søndergade 28 og 31, e. 1882.Søndergade 28, Boghandler Halvorsen, Søndergade 31, Vett & Wessels udsalg.

“Virksomheden udviklede sig hastigt og åbnede i de følgende år filialer i en lang række danske byer. Man skal ikke forestille sig at der i samtlige af de byer, Vett & Wessel har været repræsenteret har været et egentligt stormagasin. Snarere har der ligget en hvidevareforretning som har indgået i et samarbejde med eller som er blevet opkøbt af Vett & Wessel. I 1888 var Vett & Wessel repræsenteret i 34 danske danske byer og en enkelt svensk (Malmø”.

Vett & Wessel etablerede medio 1870´erne en filial i Horsens i ejendommen Torvet 14, som Vett & Wessels Lingeriudsalg. I slutningen af 1880`erne flyttede forretningen til nye lokaler i ejendommen Søndergade 31, og skiftede navn til Vett & Wessels Forretningslokale, som solgt konfektion, manufaktur og udstyr. Omkring 1918 skiftede forretningen navn til Magasin du Nord – Vett & Wessels Udsalg. Horsens – filialen af Magasin du Nord, ophørte i 1933.

Byarkivet, A2214 Lb. Nr. 4.

Frem til 1900´erne var Magasin du Nord kontrolleret af slægtninge af Lemming Emil Valentinus Vett. Magasin du Nord blev 2004 opkøbt af det Islandske selskab Baugur Group, og blev i 2009 solgt til det britiske selskab Debenhams.

Kilder:

Horsens Avis: forskellige årgange.

Horsens Folkeblad: forskellige årgange.

Horsens Vejviser: forskeliige årgange.

Lahme, Julie: “Damen i Midten – Mode, Kvinder & Danmarkshistorien set gennem et stormagasins vinduer”. Gads Forlag, 2018, København.

“En byhistorie – Horsens ved århundredskiftet”. Genudgivet i 1983 af Forlaget Thorsgaard Aps, Frederikssund.