Johannes Zederkoff (f. 1924)

Johannes Zederkoff fylder 70 år på mandag og luner sig ved minderne om bl.a. de glade dage i Horsens borgerlige Ålestangerlaug. Foto: Martin Ravn
Johannes Zederkoff fylder 70 år på mandag og luner sig ved minderne om bl.a. de glade dage i Horsens borgerlige Ålestangerlaug. Foto: Martin Ravn

Johannes Zederkoff fylder 70 år på mandag. (Horsens Folkeblad, 12.03.1994)

For mange år siden eksisterede i Horsens et ensemble, som efterhånden blev kendt fra grænsen til nord for Limfjorden og som allerede ved sin start vakte furore. Det hed Horsens borgerlige Ålestangerlaug, og udover at underholde tusinder af mennesker, ydede det betydelige bidrag til velgørende formål. Det erindrer Johannes Zederkoff, Andreas Stenbergs Plads 2, der på mandag den 14. marts fylder 70 år.

Zederkoff arbejdede i en periode som både by- og arbejdsdreng. Siden kom han til DSB og opholdt sig bl. a. tre år under krigen i Brande. Så vendte han hjem til fødebyen, hvorefter han var fem år hos Jydsk Telefon. Efter en smuttur til Næstved, hvor han blev forretningsfører indenfor symaskinebranchen, åbnede han i 1964 sammen med sin kone Pingvin Vask i Horsens. Det gik så godt, at det blev nødvendigt at udvide, men det krævede penge. For ikke at få gæld, drog Johannes Zederkoff til Thule Air Base i Grønland, for at skabe ny kapital.

I 1942 begyndte Zederkoff på Horsens Amatørteater, og i 1951 var der kornmods-fest på Horsens Teater med både professionelle og amatører. Vi, sidstnævnte, gav sketches, som den tids populære Ras Tarif havde skrevet. Det medførte, at vi kom til at optræde ti aftener i træk i et gøglertelt i Tofts Tivoli. Vores overskud gav vi til feriekolonien i As Vig, og vi selv havde det skægt. I 1952 opstod så en gigantisk fest, der kaldtes Olymballaden, og som ‘besatte’ hele Håndværkerforeningen. Fra den tid stammer Ålestangerlauget, som fungerede frem til 60’erne.

Læs artiklen