Isenkræmmer Lago Nørgaard

af Lars Bo Larsen

Isenkræmmerforretningerne har en lang historie. Det er en branche, der på mange måder har skulle forny sig, uden at give slip på det oprindelige varesortiment. Oprindelig handlende isenkræmmerne med jernvarer, såsom værktøj og håndredskaber.

Enhver der har været inde i isenkræmmerforretning anno 2018, vil vide, at dette varesortiment er blevet markant udvidet, og mange har vel undret sig over, at det forsat hedder isenkramforretning, når man i en sådan forretning også kan købe glas, porcelæn og tekstiler.

I 1926 indførte branchen sit bomærke, som tilkendegiver, at her har en isenkræmmerforretning til huse. Bomærket, en cirkel med en pil, der peger opad mod højre. Antikkens astrologer mente, at planeten Mars fremstillede metallet: Jern. Mars er også krigsguden i den romerske mytologi, og det er gudens skjold og spyd, som er placeret således, at spyddet stikker frem bag ham, der er bomærke for de fredelige isenkræmmere.

På hjørnet af Smedegade og Kildegade havde Lago Nørgaard sin isenkræmforretning, der blev etableret i 1898 i ejendommen Smedegade nr. 24, familien Lago Nørgaard drev her forretning indtil 1982. Efter 84 år i Smedegade, flyttede Lago Nørgaard i februar 1982 forretningen til adressen Søndergade 45, Isenkræmmer Lago Nørgaard holder ophørsudsalg og lukker forretningen ca. 1. august 1991.

Byarkivet, B15007. Isenkræmmer Lago Nørgaard, Smedegade 24, juli 1972.

kilder: 

Horsens Vejviser: forskellige årgange.

Horsens Folkeblad  27. februar 1982.

Byarkivet, B1713.