Horsens – Bajerske – og Hvidtøl – Bryggeri omkring 1897. Historisk Kalender, maj 1993

Billedet viser en række bygningsarbejdere ved bryggeriet, der er set fra vest fra Houmannsgade. I baggrunden ses bryggeribygningerne opført af ingeniør Clausen 1879 – 82 for de to brødre Herman og I.Z. Levy. Selve Bygningsarbejdet drejer sig muligvis om udgravningen til en brønd til bryggeriets vandforsyning i 1897. Dette brøndarbejde voldte store kvaler på grund af meget sand og flere sammenstyrtninger, og man måtte derfor i næsten et år have et lokomobil til at drive et stort bor, der kunne lave brønden.

Bryggeriet blev anlagt i 1859 af Waagepetersen, der bryggede både hvidtøl og bajersk øl, og forsynede dels bryggeriets eget udskænkningssted dels handlende og beværtninger i byen.

Nogle år senere overtager den kendte Levy – familie bryggeriet, og nu indledes en stor vækstperiode både produktionsmæssigt og bygningsmæssigt. Dele af det nuværende bryggeri stammer fra Clausens store ombygning i 1879 – 82, hvor virksomheden fuldstændig moderniseres, og også det gamle forhus mod Nørretorv forhøjes med en etage.

Efter Herman Levys død i 1895 overtages bryggeriet af et konsortium, der forsætter firmaets tradition for fornyelse af maskiner og teknikker.

1898 sammensluttes Horsens Bajersk – og Hvidtøl – Bryggeri med bryggerier i Århus, Vejle og Fredericia, men forsætter til 1931 under det gamle navn. Herefter hedder det i en årrække Horsens bryghus for senere at skifte navn til Ceres.

En gammel reklame for bryggeriet lyder således: “Drik øl til din mad – så styrkes din mave – proffiten skal ej – apotekeren have”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

05. maj 1893:

Ulovlige omløben med varer. Det unge menneske, der, som omtalt i går havde gået omkring og solgt papir og konvolutter, har nu fået sig en mulkt på 30 kr. for ulovlig omløben med varer. Hvorpå hans medbragte lager blev konfiskeret.

09. maj 1913:

Fregatten “Jylland” hviler nu trygt og godt i Juelsminde fjord. Godsjer Schou på Palsgård har købt den for at sikre mindet om den tid, hvor disse fregatter sejlede på verdenshavene.

02. maj 1933:

Hagekorsflaget foran det tyske konsulat på Sønderbro blev i går skåret ned af en gruppe lokale kommunister i forbindelse med 1. maj demostrationerne. De tre kommunister er pågrebet, og kammeraterne afventer nu i spænding deres skæbne.

06. maj 1953:

Interessen for sang stagnerer i Horsens. Sangforeningsformand mener, at Ebbe Rodes monolog om sangforeningen Morgenrøden bærer skylden ved at skabe et indtryk af, at øl og sangforeninger hører sammen.

07. maj 1973:

Med en overraskende sejr over Skanderborgs 1. divisionshold kvalificerede HFS  2. divisionshold sig til kvartfinalen i landspokalturneringen i cricket.