Hansted-Egebjerg Husholdningsforening fylder 50 år

1. årgang, nr. 1 – Broen – 1988

Tekst: Annalise Daugaard

Hansted Egebjerg Husholdningsforening.jpg

I år er det 50 år siden nogle initiativrige kvinder startede vores husholdningsforening, en del af Horsensegnens Husholdningsforening. Det var Thyra Mortensen, Johanne Frandsen, Tinne Christensen og Lilly Christensen. Thyra Mortensen var formand i starten indtil posten blev overtaget af Tinne Christensen, der var foreningens formand i 10 år.

Det har været 50 lærerige år. Efter et par år kom krigen, hvor man havde stor behov for hjælp rundt i hjemmene. Der blev lavet æblemost, kartoffelmel, roesirup, sæbe og meget andet. Man skulle spare på alt, rationeringsmærkerne skulle helst slå til, så der var behov for nogle gode og billige opskrifter.

Vi skulle også lære at stoppe og lappe, hver en lille trævl blev anvendt og der blev strikket hæle og tæer i de slidte strømper. Der var en dame som kom rundt i hjemmene for at hjælpe med reparationer og om forandring af tøjet. Det var også mest i hjemmene konsulent Dagmar Laursen kom. Hun cyklede med ovn, primus og hvad der ellers skulle til, for at vi kunne lære noget i disse sparetider, så det var drøjt at være konsulent dengang.

Men årene gik og vi fik mere normale tider, alt imens opskrifterne blev bedre. Der blev bygget Centralskole og der mødtes vi til vore demonstrationer og kurser som husholdningsforeningen den gang stod for. På kurserne var der kjolesyning, syning af lampeskærme, broderi, knipling, porcelænsmaling og madlavning. De unge piger var rundt i hjemmene hvor de lærte at stryge, bage, ordne blomster og dække bord.

Vi har gennem årene haft nogle vældig gode forårs fester med op til 200 deltagere, hvor man selv smurte smørrebrød og under Regnar Caspersens dygtige ledelse havde underholdning af de unge piger. Musikken til dans var gennem mange år Ellen og Henning, Egedal Maskinfabrik. Sådan en aften kostede de første år 2 kr., men så var alt også betalt.

I dag er tiden blevet anderledes, vi har fået TV, der er revy og dyre foredragsholdere, så konkurrencen er hård, men foreningen har gennem alle årene klaret sig godt.

I dag lærer vi om sund mad og kalorier, men vil alligevel godt lære at bage kransekage. Vi har haveudflugter, virksomhedsbesøg og modeopvisning. Hvert år til jul er vi ca. 100 til vores julemøde. Vi har også hvert år til jul en dejlig eftermiddag på Hansted Hospital, så der mødes vi med vore ældre, børnene mødes vi med i legestuen og til fastelavn holder vi fest sammen med idrætsforeningen. Vi har deltaget i optog og hjulpet med det kulinariske til Idræts og Støtteforeningens arrangementer. Desuden har vi i samarbejde med Menighedsrådet og Beboerforeningen haft mange gode foredragsaftener og sangaftener med forskellig underholdning. Vi har haft dilitant i samarbejde med forsamlingshuset. I de senere år har der været et godt samarbejde med Lundum husholdningsforening.

Det er en stor fornøjelse at arbejde med husholdningsforeningens virke, flere af bestyrelsesmedlemmerne har været med en årrække, og vi har derfor et fantastisk godt samarbejde. Derfor skal der lyde en tak til jer der arbejder med det i dag, men også en stor tak til alle jer der som bestyrelsesmedlemmer har gjort så stor et arbejde for vores 50 år gamle forening, og en tak til alle jer der som medlemmer har støttet os gennem årene, uden jer var der jo ingen forening. Jeg vil håbe den må fortsætte i tiden fremover og byder alle såvel nye som gamle medlemmer velkommen i vores forening.

Formænd gennem 50 år:

Thyra Mortensen
Tinne Christensen
Herdis Kjær
Mette Høltzemann
Kirstine Pedersen
Elise Andersen
Dagny Christensen
Kirsten L. Nielsen
Vera Kirkegård
Thora Rasmussen
Lilly Christensen
Anna Engelbrekt
Gudrun Østergård
Inga Bech
Annalise Daugaard

Konsulenter gennem 50 år:

Dagmar Laursen
Kirsten Dahl
Rigmor Andersen
Kirsten Bach
Alice Andersen