Skibssætninger på Hjarnø

Skibssætninger på Hjarnø. Foto 2011

Skibssætninger

Skibssætninger er skibsformede stensætninger fra den yngre jernalder. De er gravmonumenter over døde, og på Hjarnø findes mindst 10 skibssætninger.

Gravene i skibssætningerne er meget simple og består som oftest kun af resterne af ligbålet, dvs. et tyndt lag aske og brændte ben, hvilket gør det svært at datere dem for arkæologerne.

Gravpladser med skibssætninger er oftest placeret på gode landingspladser nær vandet.

Skibssætning på Hjarnø. Foto 2011

Sagnet om Kong Hjarne

Navnet Hjarnø stammer ifølge sagnet efter kong Hjarne, som blev smykket med krone og kongenavn for et ligkvad, han gav over kong Frode.

Da Frodes søn Fridlev kom hjem, blev Hjarne fordrevet til Hjarnø. Han forsøgte siden at tilbageerobre tronen, men det mislykkedes og ifølge sagnet blev han og alle hans mænd dræbt af Fridlev og ligger begravet i stensætningerne.

Navnet Hjarnø har dog i virkeligheden intet med Kong Hjarne at gøre, men stammer i stedet af det olddanske “hiarni” som betyder terrænforhøjning.

Oprindelig har gravpladsen omfattet mere end 20 skibsætninger. Men ved Nationalmuseets undersøgelse i 1935 lykkedes det kun at finde rester af 10, som blev delvist restaureret deriblandt Kong Hjarnes grav.

Infotekst ved skibssætningerne på Hjarnø. Foto 2011

“Skibene” er op til 8 m lange, og dannet af oprejste kampsten. Tre af dem er udgravet, og i alle tre fandtes spor efter brandgrave.

 

 

 

 

 

Læs mere

91.157 Oldtidsgravene på Hjarnø : den største oldtidsbegravelse i skibsætningsform i Danmark. – S.l. : S.n., ca. l935. – 8 sider : ill.

Hjarnøs officielle hjemmeside

Sagn og historier fra Hjarnø

Bogen “Oldtidsgravene på Hjarnø”

Herunder finder du en indskanning af bogen “Oldtidsgravene på Hjarnø : den største oldtidsbegravelse i skibsætningsform i Danmark”

Forside

Side 2

Side 3

Side 4 og 5

Side 6

Side 7

Side 8