Født i Ludwigslust
Charlotte Frederikke blev født i Ludwigslust i det daværende Mecklenburg-Schwerin i Nordtyskland 4.12.1784. Hendes forældre var Friedrich Franz – senere hertug under navnet Friedrich Franz 1. (1756-1837) og Louise af Sachsen-Gotha (1756-1898). Charlotte Frederikke var det næstsidste barn i stor søskendeflok på i alt seks børn.
Skilsmissen
I 1806 blev hun gift med sin fætter, den danske prins Christian Frederik (den senere Christian 8.) med hvem hun i 1808 fik sønnen Frederik, den senere Frederik 7. På grund af formodet utroskab flyttede Charlotte Frederikke fra Christian Frederik i november 1809 og de blev skilt. Charlotte Frederikke levede i de første måneder efter skilsmissen i Altona (ved Hamborg) , men fik tilbudt ophold i Horsens, og dette valgte hun at sige ja til.
Charlotte Frederikkes bolig
Imidlertid fandtes der på dette tidspunkt ikke nogen bolig til Charlotte Frederikke og hendes hof. Hendes første logi blev derfor i Lichtenbergs gård på Søndergade 17.
I løbet af et årstid stod hendes nye bolig klar, nemlig det palæ på Torvet, hvor førhen det såkaldte russiske hof havde holdt til. Her levede hun indtil 1829, kun afbrudt af ugelange ophold i Århus, hvor hun efterhånden fik en fast lejlighed i et hus på Torvet ved domkirken.
Så aldrig sin søn igen
Charlotte Frederikke fik aldrig lov at se sin søn igen, men prøvede at holde kontakten med ham gennem breve og gaver. Flere gange syede hun tøj til ham, og noget af dette findes stadig på Jægerspris Slot på Sjælland.
Kummerlige år i Horsens
Charlotte Frederikke måtte ikke uden kongens eller kronprinsens tilladelse rejse længere væk end på besøg hos venner og bekendte i Midtjylland, dvs. hun levede i en form for eksil idet opholdsstedet ikke var helt selvvalgt og hun ikke kunne bevæge sig fuldstændigt frit omkring.
De år, hvor hun levede i Horsens, var nogle af de kummerligste for byen i en lang periode: Danmark tabte Norge og staten gik bankerot og mængder af firmaer og handelskompagnier mistede deres grundlag. Der var fattigdom og mangel på bygge- og anlægsvirksomhed i Horsens som i mange andre byer.
Årene i Italien
I 1829 fik Charlotte Frederikke imidlertid lov at rejse til et nyt eksil, nemlig til Italien. I sommeren 1829 påbegyndtes rejsen, der gik over Dresden og Vicenza. Her konverterede prinsessen til katolicismen, ligesom i øvrigt et par af hendes brødre havde gjort før hende.
I årene mellem 1829-1840 levede hun mest i Rom eller Vicenza, men var også i lange perioder på rejse i Italien. Hun besøgte Genua, Firenze, Venedig og syd for Rom så hun som mange af hendes samtidige Pompeji og de arkæologiske udgravninger der.
Død og begravelse
Charlotte Frederikke døde i Rom i juli 1840 og blev begravet på Vatikanets kirkegård for katolikker fra det tyske område. Hendes søn satte senere et smukt gravminde over hendes grav.
Artikel af Anna Wowk Vestergaard, Horsens Museum, og Bodil Møller Knudsen, Byarkivet i Horsens.