Laurits (Laust) Rasmussen

Laust_RasmussenForsvarsministeren, hvis mål var egen overflødiggørelse

Horsens Østre Kirkegård er der ved et familiegravsted indmuret en plade med navnet “Laurits Rasmussen”. Navnet må siges at være ret almindeligt, men det er personen bag det bestemt ikke.

Laurits Rasmussen, bedre kendt som forsvarsminister Laust Rasmussen, blev født den 22.11.1862 på Højrup Mark i Herslev Sogn og døde den 16.04.1941 i Horsens.

Laust_R_gravstBlev uddannet som typograf og startede sin politiske karriere meget tidligt. Han viste sig at være i besiddelse af nogle særlige agitatoriske evner, der kom Socialdemokratiet til gavn i partiets bestræbelser på at få større udbredelse i Jylland og dermed en øget politisk indflydelse.

Laust Rasmussen blev i 1898 den første redaktør for Horsens Socialdemokrat, en post som han beklædte i 20 år.

Var medlem af folketinget 1906-1935, partiformand og medlem af Horsens Byråd 1907-1917, og med en kortvarig afbrydelse forsvarsminister i Staunings regering fra 1924 til 1932.

En af de helt store mærkesager var ønsket om nedrustning af landets forsvar. Hans gentagne forslag, hvis gennemførelse ville medføre mærkbare besparelser på forsvarsbudgettet, blev godkendt af Folketinget, men det var ikke nok dengang. Landstinget var nemlig af en anden mening.Hat01.jpg

I forbindelse med 100 året for Laust Rasmussens fødsel blev der udgivet en bog af Carl Th. Jørgensen med titlen “Forsvarsministeren, hvis mål var egen overflødiggørelse”.

Den dengang så uundværlige høje hat findes stadig og bliver brugt af en efterkommer ved visse festlige lejligheder i Horsens.