Vagn Holmboe (f. 20.12.1909) søn af Chr. Holmboeog lillebror til Knud Holmboe
Biografi:
Komponist, professor, indsamler af folkemusik (1909-1996)
Vagn Holmboe fødtes ind i en velhavende købmandsfamilie, hvor musik var en del af hverdagen, men kun på amatørbasis. Som 17-årig søgte han optagelse på Musikkonservatoriet i København og var til optagelsesprøve hos Carl Nielsen, som straks erkendte hans talent og optog ham. Han blev undervist af bl.a. Knud Jeppesen og Finn Høffding.
Videre studier i Berlin førte til mødet med den rumænske pianistinde Meta May Graf, som blev hans kone i 1933, og sammen rejste de i Rumænien, hvor Holmboe indsamlede folkemusik. Tilbage i Danmark blev Holmboe lærer på Blindeinstituttet 1940-47, derefter på konservatoriet, hvor han fra 1956 udnævntes til professor i komposition og teori. Meta Holmboe beskæftigede sig med grafik, fotografi og maleri, men lagde musikken på hylden. Parret bosatte sig i Ramløse ved Arresøen, hvor Holmboe plantede skov, og når han skulle beskrive sin egen musik, brugte han ofte eksempler fra plantekundskaben.
Han kaldes fyrtårnet i dansk musik i det 20. århundrede, arvtageren efter Carl Nielsen. Han skrev musik inden for næsten alle genrer: 13 symfonier, 20 strygekvartetter, 14 kammerkoncerter og kormusik. Musikken er præget af logik, klarhed og konsekvens, og han afskyede føleri. Interessen for folkemusik smittede også af på hans egne kompositioner, og Bartok og Kodaly var inspiratorer på dette felt. I alt har han skrevet ca. 350 værker. Fra 1965 trak han sig tilbage fra konservatoriet for helt at koncentrere sig om at komponere, og han var aktiv i både skov og ved nodepapir til det sidste.
Han havde stor indflydelse på en hel generation af danske komponister. Per Nørgaard og Pelle Gudmundsen-Holmgren var blandt hans elever, og hans egen måde at komponere på var præget af lige dele nordisk og germansk tradition, farvet af folkemusik og inspireret af naturen.
Selv beskriver han sit arbejde således: “Når man skal lave en komposition, så kræver det en samvirken af tre faktorer. For det første intellektet, og det kan man til dels lære, for det andet følelsen, som man må have i sig, og for det tredje den skabende vilje. Jeg er næsten ved at sige, at det sidste er det vigtigste. Kunsten ved kunsten er den at koncentrere sig og have viljen til at give sine kunstneriske intentioner et varigt udtryk. Man skal have øvet det for at vide, hvor svært netop dette kan være”.
Siden år 2000 har Horsens by afholdt en årlig Holmboe-festival over flere dage for at hædre bysbarnet. Her spilles der musik af Holmboe, men også anden klassisk musik, både gammel og ny. Der uddeles ligeledes en Holmboe-pris for nykomponeret musik.
Horsens Bibliotek har en større samling af både noder og indspilninger på CD af Holmboes musik.
Bøger af Vagn Holmboe:
78.017 Holmboe, Vagn: Mellemspil : tre musikalske aspekter, 1961
78.01 Holmboe, Vagn: Det uforklarlige : fire satser om musik, 1981
39.25 Holmboe, Vagn: Danish street cries, 1988
Artikler fra Horsens Folkeblad
Nekrolog. Komponisten Vagn Holmboe døde i går i en alder af 86 år. Han blev født i Horsens som søn af købmand Chr. Holmboe. (Horsens Folkeblad, 02.09.1996)
Læs mere:
99.4 Holmboe, Vagn: Musikkens sjæl (video), 1997
99.4 Holmboe, Vagn: The compositions of Vagn Holmboe, 1996 Fortegnelse over værker og optagelser af den danske komponist Vagn Holmboe samt bibliografi over artikler, bøger og dele af bøger om ham
99.3 Musikalske selvportrætter / redigeret af Torben Meyer, Josef Müller-Marein og Hannes Reinhardt, 1966 Heri s. 144-147: Vagn Holmboe: Menneskelig ansvarlighed og kunstnerisk frihed.
78.96 Rasmussen, Karl Aage: Toneangivende danskere : 11 komponistportrætter i tekst og billeder, 1991 Heri s. 15-22: Vagn Holmboe: På helhedens betingelser.