Borgerne fortæller: Jakob Friis Jensen (1943)

HL BF mand.jpg

Tilbage til Borgerne fortæller

Jakob Friis Jensen er født og opvokset på Enner Mark, hvor han stadig er landmand på fædrende gård.

 

Jakob Friis Jensen fortæller om: Barndommen på Enner Mark. Fødslen af hans lillebror. Daglejerens undervisning. Vagabonder der fik madpakker af mor. De drak saftevand med kogesprit. Et nummer på mundharmonika.

 

Jakob Friis Jensen fortæller om: Jakob var den ældste, og lillebror Anders var et år yngre, så de var vant til at være meget sammen. Lege. Mange børn i området. Sparke til dåsen. Antonius. Lille stædig hest. Tømmerflåde. Luftgevær. Cykel med pap i egerne. Sæbekassebil. Hjul med håndtag. Skoletiden i Vinten-Enner Skole. Den skrappe lærerinde Frøken Lund. Elever på række der skulle give hånd til læren inden undervisningen gik i gang. To klude. Tre årgange hos lærerinden, herefter flyttede de lokale og kom ind til læreren. Læreren døde, så eleverne fik vikarer. Vikarerne underviste i flere fag de aldrig havde haft før. Fastansættelse af ny lærer. Spændende forandringer i undervisningen. Længtes efter skolen skulle stoppe. Blev karl ved far i 6 måneder. Efterskole.

 

Jakob Friis Jensen fortæller om: Konfirmation i Tamdrup Kirke. Gik til præst. Romantik. Gudstjeneste. Festen. Smagte lidt øl. Højtidelige taler. Suppe, steg og is. Festen blev holdt hjemme. Gaver: værktøj, rejsekuffert, rejsevækkeur og fyldepensæt med navn indgraveret.

 

Jakob Friis Jensen fortæller om: Første arbejde som karl på faderens gård. Passede heste, grise og marken. Fodermesteren havde en lille ejendom i Enner. Høstede med le og bandt neg. Efterskole. Hos far lidt igen. Til Børstedgård, i Tureby nær Køge på Sjælland. Ivrige kvægbrugere. Rød dansk malkerace. Cyklede 15 km til Haslev i biografen. Driften var anderledes end derhjemme. Dyreskue på Bellahøj med fire køer i fire dage. Popkorn var noget helt nyt. DR´s Poul Jørgensen kom forbi. Tog kørekort i Haslev der ikke havde brinklys (lysregulering). Arbejdsopgaver på gården: vedligeholdelse af traktor, markarbejde og lucerne-græs til køerne. Løn. Bolig. Drøm om at komme til Canada. Gift i 1971 og overtog gården. Renovering af huset.

 

Jakob Friis Jensen fortæller om: Spise til middag i middagspausen i hans barndom. To retter: grød til forret, og sovs og kartofler til hovedret. Søndagsretten var kyllingesteg – en delikatesse. Champignon fra hestemarken i efteråret. Stuvede champignon på ristet franskbrød. Frugtsaft og sagogryn med smulret rugbrød. Klar suppe med boller.