Tilbage til Borgerne fortæller
Jan Mossin er født i 1948, og søn af købmand Mossin der havde forretning på hjørnet af Spedalsø 38 fra 1937 – 1982. Jan Mossins fortælling tager udgangspunkt i, hvad det ville sige at være en lille købmandsbutik fra 30érne frem til starten af 80érne med familie, forretning, kunder og leverandører.
Du kan se billeder af forretningen på horsensbilleder.dk hvor du kan søge på adressen.
Om familien og forretningen:
En familie på fire. Jan tog realeksamen i 1965, og fik læreplads hos Christian Lautitsen / S C Sørensen et handelsfirma i jern og stål branchen. Far købmand. Mor medhjælpende hustru. Direkte fra butikken ind i stuen. Ingen ferie til købmanden de første år. Forretninger på ethvert gadehjørne. Typisk arbejderkvarter. Krigen. Modernisering af forretningen i slutningen af 50érne. Frugtreol. Far kunne sit håndværk. Blandet lugt fra kælderen pga. ost, petroleum og islandske saltsild. Juleappelsiner. Forretningsformen: kontant, regning eller kontrabog. Rabatmærker. Et godt samarbejde mellem konkurrenter eller kolleger. Købmandsforeningens andespil i Håndværkerforeningen.
Om kunderne og levendørerne:
Trofaste kunder. Forpligtigelser. Handel ved bagdøren. At blive banket op om natten for at ringe til doctoren. Skjulte bajere. Repræsentanter og chauffører fra levendører. Tobak. At komme med salgschaufførerne med ud til andre købmænd. Grossist Benno Frisk. Tobak til Jan fra repræsentanten. Fremtidsudsigter for den lille købmand. Studietur til Amerika.
Om udviklingen og sammenholdet:
Falkemarked på Smedegade. Indkøbsvogn. Selv finde varerne. Noget helt andet end hos den lille købmand. Var det begyndelsen på enden? Kaffe. Brugsens indkøbspose med en negerpige på. Det gjorde ondt at se poser fra konkurrenten. Kunderne var kede af det da forretningen lukkede. De gode gamle dage? Bilkøb der fik folk til at holde med at handle i forretningen. Politik.