Tilbage til Borgerne fortæller
Jakob Friis Jensen er født og opvokset på Enner Mark, hvor han stadig er landmand på fædrende gård.
Jakob Friis Jensen fortæller om: Barndommen på Enner Mark. Fødslen af hans lillebror. Daglejerens undervisning. Vagabonder der fik madpakker af mor. De drak saftevand med kogesprit. Et nummer på mundharmonika.
Jakob Friis Jensen fortæller om: Jakob var den ældste, og lillebror Anders var et år yngre, så de var vant til at være meget sammen. Lege. Mange børn i området. Sparke til dåsen. Antonius. Lille stædig hest. Tømmerflåde. Luftgevær. Cykel med pap i egerne. Sæbekassebil. Hjul med håndtag. Skoletiden i Vinten-Enner Skole. Den skrappe lærerinde Frøken Lund. Elever på række der skulle give hånd til læren inden undervisningen gik i gang. To klude. Tre årgange hos lærerinden, herefter flyttede de lokale og kom ind til læreren. Læreren døde, så eleverne fik vikarer. Vikarerne underviste i flere fag de aldrig havde haft før. Fastansættelse af ny lærer. Spændende forandringer i undervisningen. Længtes efter skolen skulle stoppe. Blev karl ved far i 6 måneder. Efterskole.
Jakob Friis Jensen fortæller om: Konfirmation i Tamdrup Kirke. Gik til præst. Romantik. Gudstjeneste. Festen. Smagte lidt øl. Højtidelige taler. Suppe, steg og is. Festen blev holdt hjemme. Gaver: værktøj, rejsekuffert, rejsevækkeur og fyldepensæt med navn indgraveret.
Jakob Friis Jensen fortæller om: Første arbejde som karl på faderens gård. Passede heste, grise og marken. Fodermesteren havde en lille ejendom i Enner. Høstede med le og bandt neg. Efterskole. Hos far lidt igen. Til Børstedgård, i Tureby nær Køge på Sjælland. Ivrige kvægbrugere. Rød dansk malkerace. Cyklede 15 km til Haslev i biografen. Driften var anderledes end derhjemme. Dyreskue på Bellahøj med fire køer i fire dage. Popkorn var noget helt nyt. DR´s Poul Jørgensen kom forbi. Tog kørekort i Haslev der ikke havde brinklys (lysregulering). Arbejdsopgaver på gården: vedligeholdelse af traktor, markarbejde og lucerne-græs til køerne. Løn. Bolig. Drøm om at komme til Canada. Gift i 1971 og overtog gården. Renovering af huset.
Jakob Friis Jensen fortæller om: Spise til middag i middagspausen i hans barndom. To retter: grød til forret, og sovs og kartofler til hovedret. Søndagsretten var kyllingesteg – en delikatesse. Champignon fra hestemarken i efteråret. Stuvede champignon på ristet franskbrød. Frugtsaft og sagogryn med smulret rugbrød. Klar suppe med boller.